Lizing (ni)je u krizi

Bez autora
Apr 11 2010

Od kad su 2003. godine lizing kompanije počele sa radom u Srbiji, najveći promet ostvarile su u 2008, gotovo milijardu evra.Već sledeće godine promet se prepolovio, a ove nastavio da opada. Prodaja automobila kod nas, prošle godine, opala je za 40 odsto, a najmanje ih je prodato na lizing. To, međutim, nije najveći problem već naplata dažbina lizing ugovora, a kada se obaveze ne izmiruju banka uzima auto. Dosta velik broj kupaca koji su došli u tu situaciju su pravna lica. Nekih sedamdesetak odsto od ukupnog broja vraćenih vozila su ona koja su kupile firme koje nisu mogle da opstanu u ovom vremenu, a prvo čega su se odrekli bili su putnički automobili. Svi ti automobili, zbog neizmirenih obaveza, našli su se na placevima lizing kompanija.

Lizing (ni)je u kriziOd kad su 2003. godine lizing kompanije počele sa radom u Srbiji, najveći promet ostvarile su u 2008, gotovo milijardu evra.

Već sledeće godine promet se prepolovio, a ove nastavio da opada.

Prodaja automobila kod nas, prošle godine, opala je za 40 odsto, a najmanje ih je prodato na lizing. To, međutim, nije najveći problem već naplata dažbina lizing ugovora, a kada se obaveze ne izmiruju banka uzima auto.

"Dosta velik broj kupaca koji su došli u tu situaciju su pravna lica. Nekih sedamdesetak odsto od ukupnog broja vraćenih vozila su ona koja su kupile firme koje nisu mogle da opstanu u ovom vremenu, a prvo čega su se odrekli bili su putnički automobili ", objašnjava Miroslav Opojevlić iz "Auto Centra Intersrem".

Svi ti automobili, zbog neizmirenih obaveza, našli su se na placevima lizing kompanija. Prema rečima predstavnika "Hipo Lizinga" Dragana Lončara, oni do 2009. nisu imali vraćanja automobila, ali kako kaže, bez obzira na otežano poslovanje, lizing nije u krizi.

"S obzirom na portfolio sa sumom od  600 miliona evra, ako imate samo 100 vozila na vašem placu, mislim da je to ipak dobar rezultat. U poređenju sa nekim evropskim iskustvima, mislim da je to sasvim zadovoljavajuće. Sto vozila na 20.000 ugovora, to je zaista dobar pokazatelj da lizing nije u problemu", tvrdi Lončar.

Da lizing ipak jeste u problemu govori podatak da je na proteklom Sajmu automobila u Beogradu, gotovo 80 odsto vozila prodato za gotovinu. Predstavnici auto-kuća saglasni su u oceni da bi prodaja vozila bila veća da lizing kompanije nisu znatno pooštrile odobravanje pozajmica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik